رله ی حفاظتی چيست؟
رله دستگاهی است که به شرايط غير عادی سيستم قدرت الکتريکی پاسخ گفته و در اثر تغيير کميت الکتريکی يا فيزيکی مشخص شروع به کارکند. بعبارتی دیگر، رله های حفاظتی دستگاه هایی اند که خطا یا شرایط نا نرمال را در سیستم تشخیص می دهند. نسل اول آنها رله های الکترومکانیکی و سپس استاتیکی و نهایتا دیجیتالی بوده اند.
در رله های الکترومکانیکی نیروی محرک الکترومغناطیسی توسط تعامل با توجه به پارامترهای ورودی برق ایجاد می شد. این رله ها شامل قطعات مکانیکی مانند فنر ، dashpot ، دیسک القاء و غیره بودند. اگر گشتاور تولید شده توسط ورودی غالب بر گشتاور تولید شده از قبل و ذخیره شده در فنر باشد، بخش متحرک رله عمل خواهد کرد و باعث تولید سیگنال خروجی می شود. به طور کلی رله های الکترومکانیکی قابل اعتماد هستند و هنوز هم به طورگسترده ای به کار می روند. با این حال، معایب این رله ها نیز آشکار است. از مشکلات آنها تعمیر و نگهداری، آهسته در عمل، مصرف توان بالا برای مکانیسم کمکی را می توان ذکر کرد.
با ظهور مدارهای مجتمع و مدارهای ایستا ، نسل جدیدی از دستگاه های رله به نام استاتیک ارائه شد. در مقایسه با رله های الکترومکانیکی ، رله استاتیک سریع تر ، دقیق تر هستند و می توانند به توابع پیچیده تر تحقق بخشند. آنها نیاز به مصرف کمتر انرژی و تعمیر و نگهداری دارند. در کاربردهای عملی رله استاتیک ، نیز رله حالت جامد نامیده می شود ، عمدتا در سطح انتقال برای حفاظت از سیستم به کار می روند.
اما برخی از نقاط ضعف در رله استاتیک وجود دارد. از آنجا که رله استاتیک تشکیل شده از اجزای الکترونیکی بسیاری،قابلیت اطمینان کلی را می توان تحت تاثیر این اجزا دانست. این قطعات الکترونیکی حساس به دمای محیط اند. بدتر اینکه رله استاتیک در معرض خطر ولتاژ گذرا هستند، که ممکن است باعث بد عمل کردنشان شود. اگر چه روشهای مختلف برای بهتر شدن این شرایط واقعی کشف شد.
رله نسل سوم رله های دیجیتال، یا رله عددی نامیده می شوند. مزیت های اصلی رله دیجیتال نسبت به رله معمولی خود در قابلیت اطمینان ، انعطاف پذیری عملکرد ، خود چک کردن و تا حدودی خود وفق پذیری است.
آنها قادر به اجرای تابع مختلط بیشتر و دقیق تر اند. اگر چه آنها نسبتا پر هزینه اند، اما اتخاذ این رله ها در بالا بردن امنیت سیستم و قابلیت اطمینان باعث می شود که کاربرد آنها ارزشمند باشد. در این پروژه، رله های دیجیتال برای بررسی اختلال قدرت و تاثیر آن بر دستگاه های محافظتی ،به کار گرفته می شود.
انواع رله های حفاظتی از نظر ساختمان
1. الکترومغناطيسی
2. آهنربايي
3. الکتروديناميکی
4. اندکسيونی
5. حرارتی
6. استاتيکی (الکترونيکی)
7. ميکروپروسسوری ( ديجيتالی )
انواع رله های حفاظتی از نظر کاربرد
1. جريان زياد
2. جريان کم
3. جريان زياد جهتی
4. ديفرانسيل
5. ديستانس
خصوصيات رله های حفاظتی
1. قابليت اطمينان
2. قابليت انتخاب يا تشخيص
3. حساسيت
4. سرعت
5. آنی و لحظه ای بودن
6. کنترل
7. هماهنگی
۳ قابل تست و تنظيم هستند